Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image

З НЕКТАРУ В МЕД

З нектару в мед
1. Процес починається з колекції нектару. Бджола використовує спеціальний медовий зобик (язичок) щоб смоктати нектар. Невелику частину нектару вона використовує для себе щоб покрити свої потреби в енергії.
2. Основна частина врожаю вже обробляється на зворотному шляху у вулик від місця збору. У бджіл є спеціальний «медовий шлунок» в якому до нектару додаються усі ферменти, органічні кислоти та інші речовини.
3. Після того, як бджола повернулася у вулик, нектар передається іншим робочим бджолам. Нектар постійно збагачується ферментами, і надлишок води частково зменшується.
4. Оброблений нектар потім вносять у стільникову комірку у вигляді каплі.
5. Під час процесу дозрівання, значна кількість води випаровується з меду, надаючи йому густої консистенції. Свіжий квітковий нектар містить близько 70% води, а повністю дозрівший мед у своєму складі приблизно 18% води.
6. Після того, як мед дозрів, бджоли запечатують соти восковою кришкою.

Видобуток меду
• Збір меду
Бджоляр визначає дозрілий мед по восковій кришечці що покриває стільники. Коли вулик відчуває себе добре, стільники важкі і повністю герметично закриті восковою кришечкою, пасічник починає збір меду.
• Розкриття стільника
Бджіл ретельно знімають з стільника. Потім бджоляр видаляє воскові кришки спеціальним інструментом.
• Видобуток

Після цього мед добувають із стільників за допомогою прокручуванням їх в медогонці. При використанні цього методу, цінні властивості меду залишаються неушкодженими.

Обробка меду
• Очищення меду
Мед просівають, щоб видалити всі сторонні предмети, такі як шматочки воску, великі шматки пилку та інші домішки.
• Процес дозрівання

Після просівання, мед залишається в закритих контейнерах на 3-5 днів, для того щоб всі бульбашки повітря піднялися на поверхню. При видаленні шару піни, яка утворюється на поверхні, ми отримали добрий кристально чистий мед.