Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image

КЛАСИФІКАЦІЯ МЕДУ

Класифікація меду

Мед в основному складається з фруктози і глюкози і інших речовин, таких як органічні кислоти і ферменти. Колір меду варіюється від майже безбарвної до дуже темно-коричневого майже чорного. Мед може бути рідким, частково рідким або повністю густим (закристалізованим).

Класифікація по в’язкості

Весь мед який відкачується є рідким і за певний час він кристалізується. Є види меду, які кристалізуються після кількох тижнів, деякі через кілька місяців, інші через рік або навіть більше. Вміст глюкози визначає в’язкість кожного типу меду.

Класифікація за походженням

Натуральний мед ділять:
• Квітковий;
• Падевий;
• Змішаний;

Квітковий мед бджоли продукують у результаті збору і переробки нектару з медоносних рослин. Він може бути монофлорним і поліфлорним. У першому випадку бджоли збирають мед переважно з одного виду рослин, а у другому – з декількох.

Монофлорний мед називають за видом рослини, з якої він зібраний – наприклад гречаний, липовий, золотарниковий т.ін.; поліфлорний – за угіддями, на яких ростуть медоноси – наприклад, лісовий, польовий, гірський, степовий і т.ін.

Падевий мед розрізняють за назвами рослин-хазяїв: мед з ялини, ялиці, модрини, сосни, клена, сливи, дуба і т.ін.

Змішаний мед складається з квіткового і падевого. В залежності від переважного джерела змішаний мед називають падьово-квітковим чи квітково-падевим.