Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image

“Щоб мед мати , треба мудрувати”

Цілющий і смачний мед, славиться своїми корисними і поживними якостями. Він благотворно впливає на практично всі системи організму, заповнюючи запас мікроелементів і насичуючи клітини необхідними біологічно активними нутриентами . Регулярне вживання меду підвищує імунітет, захищає від застуди в холодний період, приводить до ладу нервову систему, покращує стан органів травлення, зцілює печінку, нирки, щитовидну залозу і наповнює організм енергією, підвищуючи рівень працездатності. А чи відомо вам, що мед корисний для головного мозку людини?

Завдяки наявності певних компонентів, мед швидко і ефективно активізує головний мозок. Його корисні властивості для мозку:

1. Вуглеводи

Вченими доведено, що людський мозок, незалежно від того, яким саме родом діяльності займається індивідуум, витрачає приблизно п’яту частину енергії, одержуваної в результаті переробки і засвоєння їжі. Відповідно, інша енергія витрачається організмом для фізичних навантажень, в тому числі, і на забезпечення всіх фізіологічних процесів. Людям, які займаються інтелектуальною працею, вкрай важливо регулярно поповнювати свій енергетичний запас, інакше відчутно знижується продуктивність праці, проявляється підвищена стомлюваність, дратівливість, неспокій і виснаження. Багато хто помічав, що при зниженні рівня енергії мозок буквально відмовляється нормально думати і функціонувати .

Для якісного і, головне, швидкого відновлення сил цілком достатньо з’їсти вуглеводну їжу, наприклад, столову ложку меду, чорний шоколад, горіхи, сухофрукти або випити солодкий чай. Саме мед є найкращим варіантом, тому що, крім фруктози і глюкози, він наситить тіло необхідними і корисними компонентами. Прекрасним поєднанням є мед плюс горіхи, наприклад, мигдаль.

2. Серотонін

 Цей гормон перетворюється з триптофану, який міститься у всіх сортах меду, і відповідає не тільки за настрій, відчуття щастя і блаженства, чутливість, емоційність, але і за здатність до сприйняття інформації, тобто за здатність до навчання. Підвищений рівень серотоніну говорить про прагнення до нових знань і відмінну пам’ять.

3. Залізо

Даний мікроелемент не тільки бере участь в процесі вироблення гемоглобіну в крові, але і прекрасно розсуває кордони можливостей саме лівої півкулі головного мозку, яке безпосередньо відповідає за здатність мислити логічно. Найбільша кількість заліза і білка, необхідного для його повноцінного засвоєння, міститься в темних сортах меду, особливо в гречаному та лісовому . Безглузда, плутана і загальмована мова свідчить про нестачу в організмі заліза.

4. Холін

Ця речовина – білкове з’єднання, необхідне для роботи короткочасної пам’яті. З плином часу рівень холіну знижується, що призводить до порушень в роботі нервових закінчень і клітин. Недолік холіну в організмі призводить до неуважності, забудькуватості і порушень сну.

У наше енергійне століття, коли стрес став радше нормою, ніж винятком, мед є одним з небагатьох повністю безпечних і ефективних антидепресантів, який знижує рівень морального навантаження і ліквідує зайву напруженість.

джерело s-mind.ru